Blog post

Top 2000 - 2018

Het is alweer een jaar geleden dat de vorige versie van de Top 2000 publiek werd, dus hoog tijd voor een update. Na een heleboel opschonen van de data (bandnamen die net even anders waren dan in eerdere jaren of titels van songs die wat afweken) kunnen we de data weer zinnig vergelijken met de andere jaren.

Wat allereerst te zien is; ook dit jaar zet de trend door dat er minder verschillende artiesten in de Top 2000 zijn dan in voorgaande jaren. Dat zijn er nu nog 802, toen we in 1999 begonnen waren dat er nog 1150. Er staan dus steeds meer artiesten in met meer dan één nummer. Absolute toppers hierin zijn nog steeds The Beatles, met maar liefst 38 nummers, op het hoogtepunt waren dat er zelfs 55. Totaal zijn er 317 artiesten met meerdere nummers in deze editie.

Van de nieuwe noteringen valt met name Queen op, dat zijn er 8. Dat is ongetwijfeld te danken aan de film die op dit moment in de bioscopen te zien is. De band die dit jaar de meeste songs ziet verdwijnen is de Rolling Stones, drie van hun songs hebben het niet gered. Er komt dit jaar wel weer een nieuwe bij, te weten “Let’s spend the night together”. Niet echt nieuw want uit 1967, maar ook eentje die van 2000 tot en met 2014 al in de lijst te vinden was.

De allerhoogste binnenkomer is “Levels” van Avicii. Duidelijk weer eentje gedreven door het overlijden van de artiest, het nummer dateert uit 2011 maar was nog niet eerder in de lijst te beluisteren. De op een na hoogste binnenkomer is “Atemlos Durch Die Nacht” van Helene Fischer. Ik moet bekennen dat ik even moest luisteren om te weten welk nummer dit is. De oudste nieuwe binnenkomer is dit jaar van Elvis Presley en dateert uit 1956: “Blue Suede Shoes”. Die songs is daarmee waarschijnlijk flink ouder dan de meeste mensen die erop gestemd hebben.

Het jaar dat het best vertegenwoordigd is in deze lijst is 1979 met 60 songs. 1958 en 1962 doen het het slechtst met allebei maar 1 chanson. We discrimineren niet op jaar overigens, vanaf 1956 is ieder jaar vertegenwoordigd in de lijst.

Op basis van alle jaren kunnen we een top 10 samenstellen, die ziet er uiteraard niet heel verrassend uit:

  • Queen - Bohemian Rhapsody
  • Eagles - Hotel California
  • Deep Purple - Child In Time
  • Led Zeppelin - Stairway To Heaven
  • Meat Loaf - Paradise By The Dashboard Light
  • Dire Straits - Brothers In Arms
  • John Lennon - Imagine
  • Golden Earring - Radar Love
  • The Alan Parsons Project - Old And Wise
  • Bruce Springsteen - The River

Grootgrutter The Beatles komen we hier nog niet tegen, die komen op plaats 13 van de lijst der lijsten allertijden.

We moeten nog een kleine week wachten voor we weer kunnen luisteren naar een heleboel, toch vooral heel bekende muziek, maar ik heb er zin in. Womack & Womack kunnen vast gaan warmdraaien!

Zelf even rondklikken? Dat kan op onze Top2000 site.