Blog post

Gissen

Sinds een jaar of 3 bevindt het kantoor van DeskWeb consultancy zich in Roermond. Niet toevalligerwijs is dat ook de plaats waar ik woon, als je kantoor aan huis hebt is dat vrij normaal. Voordat we in Roermond zaten, was onze zetel in Hoofddorp, een dikke twee uur verderop. Toen we destijds eenmaal besloten hadden te verhuizen richting Limburg moesten we alleen nog bepalen waar exact we wilden zijn. De keuze werd bepaald door de reistijd naar Amsterdam, de plaats waar rond zich onze klanten bevinden. De magische grens werd gesteld op grofweg 2 tot 2,5 uur rijden, enkele reis.

Als datascience-fanaat kun je in zo'n geval natuurlijk niet volstaan met gissen naar de plaatsen die dan in aanmerking komen. Daar moet bewijs voor worden geleverd, in de vorm van tabellen en plaatjes! Met behulp van een postcode4 afstandstabel is vrij snel te zien welke delen van het land binnen de doeltijd bereikbaar zijn:

Wat meteen opvalt is dat een groot deel van Limburg tussen 2 en 2,5 uur valt. Dat is meegenomen, dat houdt de opties open. Uiteindelijk zijn we, na een aantal woningen bekeken te hebben, uitgekomen op het pittoreske Asenray, onderdeel van Roermond. Vanaf die kant zien de reistijden er zo uit:

Dezelfde data kun je uiteraard ook gebruiken om te bepalen wat de "beste" plaats van Nederland is om te zitten, uitgaande van het meeste aantal reisdoelen wat vanaf die plaats binnen 2 uur bereikbaar is. De toplocatie hiervoor wordt gedeeld door een tweetal plaatsen; de eerste ligt in het hart van Nederland, namelijk Harderwijk. De tweede vond ik zelf iets minder voorspelbaar omdat hij meer naar het oosten ligt, Beekbergen. Grafisch ziet dat er zo uit:

Uiteraard zijn er ook plaatsen die heel slecht bereikbaar zijn. De meest voor de hand liggende plaatsen zijn natuurlijk de Waddeneilanden, waarbij Ameland het, in ieder geval door het door mij gebruikte routeplanningsalgoritme, het slechtst doet:

Als we op het vasteland blijven, dan kunnen we het beste wegblijven bij Nieuwvliet in Zeeland.

De voor deze blog gebruikte data is een combinatie van Open Data (o.a. van Kadaster en CBS). Tools die gebruikt zijn om de kaarten te maken zijn PostgreSQL en QGis. Als u zelf interesse heeft in het gebruik van geografische data om bijvoorbeeld klanten in kaart te brengen helpen we u graag op weg. Maak vooral eens vrijblijvend een afspraak!