Blog post

De andere kant van de Klantenservice

300Mbps Voor de meeste werkzaamheden die we vanaf kantoor doen is een internetverbinding nodig. Dat zal voor veel andere bedrijven niet anders zijn. In ons geval maken we gebruik van Internet via Ziggo Zakelijk.

Kort nadat we gebruik gingen maken van deze verbinding, in april 2016, werd de snelheid voor nieuwe klanten verhoogd van 200 Mbit naar 300 Mbit downstream. Omdat niemand gek is op wachten leek het ons een aardig idee om eens contact te leggen met Ziggo om dit ook voor ons in gang te zetten.

Wat Er Toen Gebeurde...

Update 24 oktober:
Er zit schot in de zaak! Nou ja, er zat schot in de zaak.

Update 27 oktober:
Het werkt!

April 2016
6 apr
Aansluiting Ziggo Zakelijk
De aansluiting op ons adres bestaat al, maar wordt omgezet van particulier naar zakelijk. Een soepele overgang, we hadden niet beter kunnen wensen.
Augustus 2016
4 aug
Alle Remmen Los
Omdat we zien dat de snelheid van 200 Mbit naar 300 Mbit kan, voor een kleine extra vergoeding, vragen we via het contactformulier of dit voor ons ook geregeld kan worden. Een dag later hebben we bevestiging dat dit kan en wordt de verhoging in gang gezet.

Binnen anderhalve week kunnen we een afspraak met een monteur verwachten voor het benodigde, nieuwe modem.
19 aug
Twee Weken
Omdat we na twee weken nog geen reactie hebben, nog maar even via het Contactformulier gevraagd wanneer die afspraak komt.
25 aug
Webcare Cares
Nog geen reactie, dus via Twitter, in de openbaarheid, maar eens contact gezocht met het Webcareteam van Ziggo. Met succes; dezelfde dag wordt een afspraak gemaakt voor het nieuwe modem. We kunnen los!
29 aug
Het Modem
Samen met de monteur komt vandaag ons nieuwe modem. Een klein uur nadat de monteur begonnen is, dezelfde monteur die ons in april ook al perfect hielp, moet hij helaas constateren dat er iets niet goed gaat. De snelheid van 300 wordt niet gehaald.

Omdat hij ziet dat alle lijnmetingen goede resultaten geven en het modem in orde lijkt is zijn vermoeden dat er vanaf de "achterkant", bij Ziggo in het NOC, moet worden gekeken. Helaas kan hij dat niet aansturen, daarvoor moet er eerst een tweede monteur komen. We maken meteen een afspraak.
September 2016
5 sep
De Tweede Monteur
De tweede monteur komt en vermoedt dat het simpel op te lossen is door een nieuw modem. Onze reactie dat dit modem pas een week oud is ten spijt haalt hij dan ook een nieuw modem uit de doos.

Een klein uur meten verder komt ook monteur twee tot de conclusie dat het probleem niet binnen ligt. Het probleem wordt doorgezet naar de mensen van Centric die aan de achterkant gaan kijken. Binnen een paar dagen zal het zijn opgelost!
22 sep
De Stilte
Wederom valt Ziggo stil, dus we gaan zelf maar weer eens bellen. Na veel doorverbinden krijgen we te horen dat het probleem toch niet aan de achterkant zit. Er wordt wederom een nieuwe monteur ingepland om te kijken of het aan kabels of het modem ligt.
23 sep
De Oude Rot
Monteur nummer drie is er een die duidelijk langer in het vak zit. Hij moppert wat over een "las" in de kabel die niet door zijn collega's vervangen is en hangt allerlei meetapparatuur aan de kabel. Zijn conclusie is dat de metingen goed zijn, maar er op zo'n 10 meter van de voordeur "iets" op de kabel zit. Hij kan niet garanderen dat het probleem daar vandaan komt, maar ook niet dat het niet zo is. De oplossing; er wordt een aannemer ingepland om de kabel uit te graven en te bekijken.

Binnen een dag of drie worden we gebeld!
Oktober 2016
14 okt
Vergunningen
De drie dagen (en daarna nog een paar) zijn voorbijgegaan en onze vrienden blijven wederom angstvallig stil. We nemen maar weer eens contact op. De eerste reactie op de klantenservice is dat, omdat aannemers moeten graven in gemeentegrond, dit gepaard gaat met vergunningen en daarbij behorende aanvragen. Dat kan best even duren.

Wellicht horend dat we dat niet het meest briljante excuus vinden om dan niets te horen, overlegt hij even met de collega's van de planning. Die hebben in de gaten dat dit "simpele" probleem nu al wel heel lang speelt en melden meteen uit te gaan zoeken waarom er niets is gebeurd.

We worden zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen een dag of drie teruggebeld!
17 okt
Nummer Vier
Als we worden gebeld door de afdeling planning, is de eerste vraag of het probleem inmiddels is opgelost. Dat is geen vraag van ons, maar van de klantenservice. We zijn er even stil van.

Wat verder zoekend en tot grote spijt van de afdeling planning is de vorige monteur vergeten om zijn bevindingen vast te leggen in het systeem. Gevolg is dat ze niet exact weten waarvoor de aannemer moet komen. Die kan uiteraard alleen worden ingepland als dat duidelijk is.

Oplossing: er wordt een vierde monteur gepland om de metingen nog eens overnieuw te doen. Die monteur kan de volgende ochtend al. Geen probleem, wij staan klaar met koffie!
18 okt
Geen Koffie
Via de telefoon laat de monteur weten dat hij toch de rapportage gevonden heeft die de vorige monteur niet had achtergelaten. Blijkbaar was er in de wijkkast wel een aantekening gemaakt. Deze monteur maakt er alsnog een complete rapportage van en het aannemen kan beginnen.

Binnen ongeveer een week zal de aannemer contact opnemen voor een afspraak!
19 okt
Brekende Klompen
De klantenservice belt. Ze zien dat we enige tijd geleden een ticket hebben ingeschoten, omdat er een snelheidsverhoging niet goed zou zijn gelukt. Of dat inmiddels al is opgelost?

Nadat we even diep hebben ademgehaald leggen we uit dat er, als het goed is, een aannemer aan het werk wordt gezet. Dat kunnen ze blijkbaar niet zien. Medewerker meldt dat hij dan het ticket gaat afsluiten, want het probleem ligt buiten onze voordeur.
24 okt
We Nemen Aan
De aannemer belt voor een afspraak. Nou ja, de aannemer belt. Hij staat bij de wijkkast en gaat zo de kabel losmaken om hem door te meten. Of hij daarna even binnen het zelfde mag doen. Van mij wel, alleen zit ik zelf 200 kilometer bij "binnen" vandaan. Wellicht was dat de reden waarom een afspraak maken gewenst was. Gelukkig is er iemand anders inpandig die de deur open kan doen.

Grofweg een uur zonder Internet later is de aannemer klaar. De las in de kelder is goedgekeurd en degene die onder de stoep zat is vervangen door eentje die wel aan de strenge eisen voldoet. Aannemer blij, wij blij!

Wel jammer dat de hoge snelheid nog steeds niet gehaald wordt.

Zou Ziggo deze keer zelf bellen?
25 okt/26 okt
Contact!
De klantenservice van Ziggo Zakelijk belt. Zelf! Het lijkt erop dat ze ons gemopper gehoord hebben. Als we uitleggen dat we op dit moment op lokatie zitten en dus niet zelf kunnen meten bieden ze aan morgen terug te bellen. Daar maken we graag gebruik van.

Kleine slordigheid is dat er vervolgens dezelfde middag wordt teruggebeld om te vragen of de meting al gedaan is, maar blijkbaar willen zij inmiddels net zo graag als wij dat het wordt opgelost. Deze zien we dus door de vingers.

De dag erna hebben we inmiddels een meting gedaan als we wederom gebeld worden. Helaas wordt de snelheid nog neit gehaald. De aannemer heeft dus niets opgelost. De heer van de klantenservice lijkt echter een "AHA-moment" te hebben en gaat weer mensen aan het werk zetten. We horen nog!
27 okt
Eind Goed, Al Goed?
Als we overdag nog eens een meting doen blijkt de snelheid ineens wel wordt gehaald. Een klein beetje verbaasd herhalen we de test op latere tijdstippen nog maar eens, iedere keer met hetzelfde, juiste resultaat. Je zou er blij van worden!

In de middag worden we voor het laatst gebeld (gaan we vanuit). We melden het goede nieuws en op de achtegrond breekt bij Ziggo Klantenservice het personeel spontaan in juichen uit. Blijkbaar was er ergens nog een instelling op "een kaart" die niet helemaal correct was. Die hebben ze gisteren aan laten passen, met dit fijne resultaat als gevolg.

Vermoedelijk had de eerste monteur het dus inderdaad bij het goede eind...


Voor de volledigheid; we zijn er van overtuigd dat alle afzonderlijke medewerkers van Ziggo hun uiterste best deden om ons te helpen. Je kunt je alleen afvragen of ze de middelen hebben om dit samen tot een goed eind te brengen. De systemen van Ziggo lijken met schoenveters aan elkaar geknoopt te zijn. Medewerkers hebben de mogelijkheid om zaken te vergeten, blijkbaar omdat er niets is dat ze dwingt om goed te registreren. Collega's weten niet van elkaar waar ze mee bezig zijn.