Blog post

De lijst der lijsten

De lijst die je wist die komen ging. Hij is er weer, de Top 2000, editie 2016. Uiteraard heb ik ook dit jaar weer even gekeken, dat spaart jullie de moeite van het zoeken. Luisteren blijft als altijd een traditie (voor sommigen dan).

De knetterhardste stijger van dit jaar, met maar liefst 1559 plaatsen is "When we were young" van Adele. Het nummer komt uit 2015, dus waarschijnlijk was het vorig jaar gewoon nog niet bekend genoeg. De snelst stijgende "klassieker" is met een nog steeds lovenswaardige 1519 plaatsen van ons eigen Normaal, het nummer "Deurdonderen".

De hoogst nieuw binnenkomende klassieker is van David Bowie, niet heel vreemd. Het gaat om het nummer "Starman" uit 1972 dat meteen doorvliegt naar de 270e plaats. Ook over het geheel doet de in januari van dit jaar overleden Bowie het goed, met 26 vermeldingen versus 18 vorig jaar. Datzelfde effect zien we ook bij Prince die van 9 naar 17 vermeldingen gaat, zijn platen komen echter minder hoog binnen, met een hoogste notering voor "Diamonds and Pearls" op 937.

Uiteraard is er ook dit jaar een grootste verliezer, die nog net binnen de top 2000 blijft, maar zichzelf aanzienlijk eerder in de week terughoort. Op nummer 1941 is dat "I'm not the only one" van Sam Smith. De verdwijnplaat met de hoogste notering in 2015 is "Give peace a chance" van John Lennon & Plastic Ono Band, vorig jaar nog nummer 1025. Vermoedelijk meegelift op de "Imagine"-hype. Ook hun "Happy X-mas" moet het dit jaar ontgelden. De combinatie Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis, vorig jaar nog goed voor nummer 1517 ("Wereld zonder jou") en 1570 ("Ik zou het zo weer doen"), doen het toch niet weer. Allebei de nummers zijn verdwenen.

Door alle "nieuwe" vermeldingen doen The Beatles het dit jaar zeldzaam slecht. Met 38 noteringen tegen gemiddeld 50 sinds de eerste editie van de Top 2000. Een effect wat vermoedelijk volgend jaar wel weer gecorrigeerd zal worden. Cumulatief zijn The Beatles dit jaar 4512 plaatsen gezakt over al hun platen heen. Grootste stijger is Daivid Bowie die er maar liefst 8386 bij mocht tellen.

Al met al, een flinke bak data waarvoor ik een boel handmatig moest corrigeren om het aan te laten sluiten op de data van vorig jaar. Een voorzichtig voorbehoud voor tikfouten mijnerzijds is dan ook op zijn plaats.